Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Τίμησαν» τον Αλέξη καίγοντας το κέντρο

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό, Επ. Κορκονέα, και κάποιοι θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του βάζοντας φωτιά στο κέντρο της Αθήνας και μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το Σύνταγμα. Ομάδες κουκουλοφόρων παρεισέφρησαν στην πορεία εκατοντάδων μαθητών και ξεκίνησαν τον «πόλεμο» με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν έξω από τη Βουλή.

Τα εκτεταμένα επεισόδια από το κέντρο, που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο μέσω των ειδησιογραφικών πρακτορείων, έγιναν σε δύο φάσεις.

Την πρώτη φορά, όταν ο κύριος όγκος της φοιτητικής και μαθητικής πορείας ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι, κουκουλοφόροι βγήκαν από την πορεία και μέσω της Σταδίου έφτασαν στο Σύνταγμα για την αναμέτρησή τους με τα ΜΑΤ. Τότε ξεκίνησαν οι μεγάλες καταστροφές σε βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, σταθμευμένα αυτοκίνητα και στα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος, τα οποία οι άγνωστοι νεαροί έσπασαν με σφυριά για να χρησιμοποιήσουν κατά των αστυνομικών.

«Τίμησαν» τον Αλέξη καίγοντας το κέντρο

Επί αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή πραγματοποιούνταν πραγματική μάχη με τις μολότοφ να πέφτουν βροχή προς τα ΜΑΤ. Μάλιστα, οι Εύζωνοι απομακρύνθηκαν κακήν κακώς από τις σκοπιές τους καθώς υπήρχε ο φόβος να καούν ζωντανοί.

Οι νεαροί εκτός από βόμβες μολότοφ, εκσφενδόνιζαν βροχή από νεράτζια, πέτρες, καδρόνια, κομμάτια μάρμαρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, προσπαθώντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την Ερμου και την Καραγιώργη Σερβίας στην κάτω πλευρά της πλατείας και προς την Πανεπιστημίου.

Για αρκετή ώρα οι νεαροί είχαν οχυρωθεί στα σκαλιά της πλατείας και μπροστά από τα κεντρικά ξενοδοχεία, τα οποία για ακόμη μια φορά έμειναν κλειστά υπό το φόβο βανδαλισμών.

Το κέντρο επί πολλές ώρες είχε παραλύσει καθώς τουρίστες και καταναλωτές απέφευγαν να μετακινηθούν με τα πόδια. Για ακόμη μια φορά οι έμποροι υπέστησαν μεγάλο πλήγμα ειδικά σε μια περίοδο εορταστική, όπου η κίνηση στα μαγαζιά τους είναι αυξημένη.

Η δεύτερη φάση των επεισοδίων έγινε το βράδυ, κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών όταν ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν δεκάδες μολότοφ μετατρέποντας και πάλι σε πεδίο μάχης τη Βουλή. Περισσότεροι από 15 τραυματίες, κυρίως αστυνομικοί και δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πορείες
Πορείες στη μνήμη του Αλέξη, αλλά και επεισόδια έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σε κυνηγητό μεταξύ ταραξιών και αστυνομίας εξελίχθηκε η συγκέντρωση και πορεία εκατοντάδων μαθητών χθες στη Θεσσαλονίκη, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις ανηλίκων για διατάραξη κοινής ειρήνης. Ειδικότερα, τέσσερις φορές στη διάρκεια της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ομάδες νεαρών προκάλεσαν επεισόδια, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, προκαλώντας φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών και σταθμευμένα αυτοκίνητα, και εκσφενδονίζοντας πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στα Εξάρχεια από το όπλο του Επ. Κορκονέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Ο συγκατηγορούμενός του Β. Σαραλιώτης, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Πηγή: Ημερησία online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου